GDPR: дългоочакваното решение или източник на нови проблеми?

Какво мислят по въпроса българските онлайн потребители?

Както през всяка пролет започва новото, така и този май на 25-и май пристигна GDPR (General Data Protection Regulation), който е призван да защити личните ни данни. Темата за сигурността на личните данни напоследък е доста актуална тема, така е и в българското онлайн пространство.В настоящия материал, с помощта на инструмента за онлайн мониторинг Neticle ще изследваме какво е отношението на българските онлайн потребители по темата. Ще разберем и защо Facebook е в центъра на събитията.
Българите не се страхуват от своята сянка
Машината стартира още през януари, почти всеки ден GDPR се появява някъде, но медиите поемат темата към края на месеца: напр. на 30 януари са генерирани над 100 споменавания. Първоначално новинарските сайтове се занимават с темата, като новините са по-скоро информационни, споменавайки предстоящето идване на GDPR и че българските фирми не са подготвени за промените.
Брой споменавания на GDPR (Източник: Neticle)

С приближаването на крайния срок, през април вече има много повече споменавания, но все още липсват по-крайни предупреждения какви са последиците от неспазването на новите правила, а те са доста високи глоби. Без реакция остават и новините, че промените не засягат само големите компании, а и малките блогове или онлайн магазини.

Това не винаги е очакваната реакция. Например, в Унгария скорошното въвеждане на GDPR предизвиква големи страхове. На графиката за Индексът на мненията, разработен от Neticle, разликата между двете страни ясно се вижда.
Индекс на мненията – Какво е отношението в българското онлайн пространство спрямо GDPR? (Източник: Neticle)

Индекс на мненията - Какво е отношението в унгарското онлайн пространство спрямо GDPR? (Източник: Neticle)

В унгарското онлайн пространство ехото на GDPR е много по-негативно, често се споменава всеобщата неподготвеност, високите глоби.  В същото време, констатирайки приближаващия краен срок, българските потребители не се паникьосват. Не само че почти няма негативни споменавания, но и Индексът на мненията показва трайна тенденция на ръст от януари.
GDPR vs. лошия Facebook
В центъра на събитията, в новините относно GDPR се появяват социалните медии, особено Facebook. Това не е странно, предвид, че след скандала с Cambridge Analytica, много хора изгубиха доверието си в социалната мрежа и видяха в GDPR спасителният пояс за защитата на личните данни, независимо, че директивата на ЕС е планирана с години по-рано. Не е изненадващо, че след загубата на доверие във Facebook, много хора приветстваха идването на GDPR. Основните новини в големите новинарски сайтове са относно комплексността при сигурността на личните данни в онлайн пространството и GDPR е едно решение на пробелма. На другия полюс също има немалко поддръжници на тезата, че при малките фирми промените според GDPR ще дават възможност за злоупотреби.

Кои ще са прави: тези, които смятат, че GDPR е първата важна стъпка в защита на личните данни в интернет и че тези промени няма да засегнат сериозно коректните фирми? Или тези по-малко на брой (в България) потребители, които се фокусират върху предполагаемите тъмни страни на GDPR?

Ако дотогава искаш да се запознаеш с тенденциите на твоят бизнес сектор, как се представя твоята марка в интернет пространството, тествай безплатно системата за онлайн монитаринг Neticle!

В допълнение, United Partners отговаря на изискванията на GDPR за събиране,  съхранение и работа с лични данни, тъй като работи с платформите Prowly и HubSpot за кампаниите на своите клиенти.

Copy as a Plain Text

GDPR-cover.png

bulgarian_gdpr_article_charts-01.png

image | 13.5 KB