Как се представя блокчейн в онлайн пространството и в социалните медии?

Стартъпът за медиен анализ Нeтикъл направи изследване на данните от българското онлайн пространство и социалните медии в периода 1 януари-31март относно блокчейн технологията. Какво пишат медиите за новата технология? За какво текат дискусии във Фейсбук по темата?

През първите 3 месеца на годината са генерирани над 3400 споменавания за блокчейн, което е много малко в сравнение с криптовалутите (в периода ноември-януари има над 23,000 резултата), имайки предвид, че това е иновативна технологична тема, които по принцип трябва да са доста актуални и коментирани.

Разпределението във времето на тези 3400 споменавания не е равномерно: от началото на годината до средата на февруари почти няма споменавания на блокчейн технологията. Това е валидно най-вече за социалните медии, единствено 10-20 статии на ден се занимават с темата.
Screenshot_1.png
От средата на февруари обаче данните показват драстично увеличение на споменаванията на блокчейн, като всеки ден са генерирани по 50-100 резултата. Настъпва промяна и в основната платформа за комуникация: от февруари броят на новинарските статии спада и споменаванията са основно от Фейсбук.

Screenshot_2.png
Как този обрат влияе на отношението по темата? Всъщност никак, отношението към технологията постоянно се увеличава, без особени амплитуди, което означава че през периода е нямало новина или дискусия в социалните медии, от които да се промени позитивният тон. Тоналността на статиите и споменаванията в социалните медии не се различават много един от друг, те са предимно позитивни, като няма драстични разлики в мненията на журналистите и потребителите в социалните медии.

Нека видим по-отблизо данните. Върху какво се фокусират медиите и какво предизвиква коментарите в социалните медии?

Под лупа новините от първото тримесечие

Близо една четвърт от споменаванията (23%) се генерират от пресата, и въпреки че динамиката на традиционните онлайн медии е по-уравновесена от социалните медии (вж. 1. графика), и в новинарските сайтове са генерирани повече статии през втората половина на периода.

Заслужава си да се спрем на два по-значителни момента. На 12 февруари новинарските медии споменават новината, че водещата източноевропейска ИТ компания SoftUni е започнала сътрудничество с организацията Academy School of Blockchain, която първа в света организира акредитирано обучение по блокчейн. На 15 март са отразени няколко свързани теми от новинарските сайтове: амбициозните планове на SoftUni си остават тема с продължение, все повече големи компании започват да използват или да подпомагат новата технология (Jarvis Edge, IBM, Maersk), както и новината за първото използване на технологията в избори, но последната новина беше официално отречена от правителството на Сиера Леоне.

Тези позитивни съдържания внушават на обикновения интернет потребител, че технологията се разпространява все повече, водещите международни компании също й се доверяват, а стартирането на обученията показва интереса и проактивността на българите. Така не е изненада, че отношението към темата до края остава позитивно.
Screenshot_3.png
Лекият спад в началото на февруари се дължи на спекулациите с криптовалутите и бързите промени в курсовете им, които индиректно влияят и на отношението към технологичната част.

Друг леко негативен аспект е, че пресата – позовавайки се на дефицита на енергия в региона – счита блокчейн технологията за опасна, но тези критики не са толкова силни и много, за да предизвикат по-сериозен спад в отношението. Едва 7% от споменаванията в медиите са негативни, позитивните резултати са 17%.

Какво се случва в социалните медии?

Три четвърти от споменаванията идват от социалните медии, с повече от 2600 резултата. Темата присъства във Фейсбук след началото на февруари, дотогава основно новинарските медии се занимават с нея.
Screenshot_4.png
Фейсбук е най-популярният канал с дял от 65%, останалите социални канали са незначителни: под 5% са форумите, коментарите под статиите (3%), Туитър (3%), т.е. най-активните дискусии по темата еднозначно са във Фейсбук, където мненията са основно в групи за финанси и търговия с криптовалути, статии.

И в социалните медии отношението към технологията е позитивно (вж.графика 3), потребителите виждат в нея децентрализация, улесняване на финансовите потоци, по-голяма сигурност в съхранението на данни. Леко негативният тон идва основно от съмнения в легитимността на блокчейна и съмненията, че българското правителство наистина ще осъзнае възможностите на новата технология.

От данните на Нетикъл ясно се вижда, че пресата се занимава най-вече с практическите събития около блокчейна, и които подсказват разпространението на технологията (обучение, приложение в големи компании), докато потребителите в социалните медии по-скоро се концентрират върху това дали си струва да се използва тази технология и нейната децентрализирана, бърза и сигурна същност.

Интересувате се и от друга тема? Ние ще Ви помогнем с анализа на медийните данни, свържете се с нас.

Copy as a Plain Text

Screenshot_1.png